středa 29. března 2017

Krav Maga a Kapap - ukázková hodina s přednáškou

V rámci Dní izraelské kultury se můžeme těšit i na ukázkovou hodinu bojových umění z Izraele, která proběhne v pondělí 10. dubna od 19,30h v tělocvičně 3. ZŠ Rabasova ve Slaném. 

A co je Krav Maga a KAPAP?

Krav Maga a KAPAP jsou 2 systémy reálného boje a oba pocházejí z Izraele. Vznikly v 50. letech 20. století a každý systém má jiného zakladatele. Krav Maga byla založena Imi Lichtenfeldem a KAPAP Havivem Galiskem. Oba systémy se pak zabývají bojem beze zbraně, obranou proti zbraním a k výcviku patří samozřejmě i střelba.

Krav Maga (hebrejsky: boj zblízka) byla založena Imi Lichtenfeldem (1910-1998), slovenským Židem a sportovcem, který  díky své  velmi  dobré  kondici a  znalostem  bojových  umění cvičil nově formovanou IDF v letech (1948-1968). I po odchodu z armády se Imi věnoval rozvoji  svého systému sebeobrany pro civilní použití. V  roce  1981 založil  společně s  Eyalem  Yanilovem nejznámější organizaci propagujicí Krav Maga po světě – IKMF.

KAPAP (Krav Panim el Panim, hebrejsky: boj v tváří v tvář) byl založen Havivem Galiskem (1930-2005), jehož prvorozeným  synem  je   Moshe Galisko, současný představitel IKA (International KAPAP Association), tedy asociace, pod jejíž záštitou cvičíme.  Haviv žil v  Palestině  a bojoval za nezávislost Izraele v  rámci  jednotek  Palmach.  Poté, díky  svým  bojovým zkušenostem, učil IDF především v sebeobraně proti střelným zbraním a práci se střenou zbraní.

Přijďte se podívat a vyzkoušet tento způsob sebeobrany na vlastní kůži.  Zajímavý článek o historii Izraele a jeho obranných složkách a další informace naleznete na stránkách organizace na https://www.kravmaga-kapap.cz/kapap/historie-izraele

1 komentář:

  1. Myslím si, že izraelské Krav Maga je fakt super bojové umění. Jako rozumím tomu, že někdo tomu nemusí rozumět, ale prostě mi přijde, že je to fakt účinné. Ale na to člověk musí znát i jiná bojová umění, aby tohle samozřejmě docenil. Já taky zedníkům nekecám do toho, jestli je suchá výstavba správně nebo ne. :) Jen převezmu, vyzkouším, zaplatím a je hotovo. :-)

    OdpovědětVymazat